Περιγραφή
Πολύ νόστιμη και εύκολη πιτούλα που η γεύση της θυμίζει μπουγάτσα.Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό ξυσμένη πορτοκαλί κολοκύθα
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1/2-1 φλ. γαλέτα
- 1-2 κ.γ. κανέλα
- 2 αβγά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- λίγο λάδι
- άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
Πως το κάνουμε:
- Σε ένα μπολ βάζουμε την ξυσμένη κολοκύθα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τη γαλέτα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για να δούμε αν μας αρέσει η γεύση και μπορούμε να βάλουμε περισσότερη ζάχαρη και κανέλα αν θέλουμε. Προσθέτουμε τα αβγά.
- Στρώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το λαδώνουμε λίγο, κάνουμε και μερικές χαραγματιές με το μαχαίρι και ψήνουμε στους 180°C για 40' περίπου.
- Όταν ψηθεί ρίχνουμε από πάνω άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Εάν βρείτε φύλλα σφολιάτας για κρουασάν, γίνεται ακόμα καλύτερη.
η συνταγή είναι από τις συνταγές της παρέας
http://www.sintagespareas.gr/
Κολοκυθόπιτα
Τι χρειαζόμαστε:
Για το φύλλο:
- μισό κιλό αλεύρι
- 1 ποτηράκι κρασιού λάδι
- 1 σφηνάκι ξύδι
- Λίγο αλάτι
- χλιαρό νεράκι (όσο πάρει)
Για την γέμιση:
- 6 τριμμένα κολοκυθάκια
- 1,5 κούπα τσαγιού (περίπου) γάλα
- 4 αυγά
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο άνηθο
- φέτα τριμμένη
Πως το κάνουμε:
- Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τα τριμμένα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας σαν κρεμούλα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το πιπέρι, το άνηθο, τα αυγά και την φέτα τριμένη.
- Παίρνουμε τα 3/4 περίπου από την ζύμη για το φύλλο και ανοίγουμε το πρώτο το οποίο τοποθετούμε (όχι πολύ μεγάλο) σε βουτυρωμένο ταψάκι.
- Βάζουμε την γέμιση και ανοίγουμε το 2ο φύλλο με το οποίο καλύπτουμε την πιτούλα μας. Βουτυρώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για περίπου 1 ωρίτσα (με αντιστάσεις, πάνω κάτω)
Η γαλατόπιτα της γιαγιάς μου
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 λίτρα πληρες γάλα
- 1/4 σιμιγδάλι ψιλό
- 4 αυγά
- 1 βιτάμ
- 2-3 βανίλλιες
- 1/2 φλυτζανι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κιλό φύλλο για πιτες
Πως το κάνουμε:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βιτάμ, το σιμιγδάλι και τη ζαχαρη.
- Τοποθετουμε στο μάτι και ανακατεύουμε συνεχως μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει βράση το γάλα. Θα πρέπει να προκύψει μια αραιή κρέμα.
- Χτυπάμε τα αυγά με τις βανίλλιες και τα προσθέτουμε στην κρέμα που έχουμε ήδη κατεβάσει απο τη φωτιά.
- Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου και απλώνουμε τα φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά ένα ένα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και φτιάχνουμε τον κόθρο της πίτας στρίβοντας τα φύλλα και βουτυρώνοντάς τα από πάνω.
- Οταν ψηθεί την πασπαλίζουμε με κανέλα και.....την καταβροχθίζουμε
η συνταγή είναι από τις συνταγές της παρέαςhttp://www.sintagespareas.gr/
Σπανακόπιτα Χωριάτικη
Περιγραφή
Η σπανακόπιτα όπως την φτιάχνει η μαμά μου με φύλλο ανοιγμένο εκείνη την στιγμή.Τι χρειαζόμαστε:
Για τα φύλλα
- 1 κιλό αλεύρι
- Αλάτι
- 1/2 φλυτζάνι λάδι
- 5 κουτ. σούπας ξύδι
- Νερό
Για την γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 1 φλυτζανάκι ρύζι
- 3-4 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το κάνουμε:
- Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
- Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα χέρια.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
- Πλενουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνιθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
- "Τρίβουμε" με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.
- Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.
- Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.
- Απλώνουμε απο πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.
- Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
- Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
- Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς
ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Το μυστικό σε αυτή την πίτα είναι το ρύζι και το φύλλο στην μέση. Τραβάνε τα υγρά και έτσι η πίτα τρώγετε με το χεράκι μας άνετα. Εαν είστε φαν των πιο δυνατών γεύσεων μπορείτε να προσθέσετε μάραθο, καυκαλίθρες κι ότι άλλο μυρωδικό σας αρέσει.
η συνταγή είναι από τις συνταγές της παρέας
http://www.sintagespareas.gr/