ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Υλικά
- 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
- 400 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
- 100 γραμμ. φυτίνη
- 2 κρόκοι
- 1 αυγό
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
- 1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 250 γραµµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
- 850 γραµµ. (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
- 1 κιλό άχνη ζάχαρη
- 2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10΄ στους 200οC, να ροδίσει. Την χοντροκόβουµε. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη φυτίνη και τα χτυπάμε για 10΄, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να µην κόψει το μείγμα µε την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τους ψήνουμε στους 170οC στον αέρα για περίπου 35΄, μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη µε τη βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες: Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.
Βασιλόπιτα
Υλικά
- 250 γραμ. μαργαρίνη
- 350 γραμ. ζάχαρη
- 5 μεγάλα αυγά (χωρισμένα)
- 200 γραμ. χυμός φρ. πορτοκάλι
- 100 γραμ. κονιάκ
- 1 κ.σ. κανέλα – γαρύφαλο – μοσχοκάρυδο ανάμεικτα
- 150 γραμ. καρυδόψιχα
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να απορροφούνται κάθε φορά από το μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου, εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό. Τέλος προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα να αραιώσει το μείγμα. Ρίχνουμε την καρυδόψιχα και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα το μείγμα. Το αδειάζουμε σε ταψί 28 εκατοστά βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο c στην τελευταία σχάρα μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε αν είναι ψημένη με την λάμα του μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να σταθεί 10’ στο ταψί. Ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε την λαδόκολλα. Αχνίζουμε με άχνη και γράφουμε με λιωμένη σοκολάτα ευχές για την χρονιά.
Καρυδάτα μελομακάρονα
Υλικά
- • 3 φλ. τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι μαλακό
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1/2 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
- 1 φλ. ελληνικού καφέκονιάκ
- 1 φλ. τσαγιού αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- Για το σιρόπι
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- ξύλο κανέλας
- φλούδα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και το αλεσμένο καρύδι. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου