ΓΛΥΚΑ

                ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ  ΓΛΥΚΑ 




Μπακλαβάς


Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο φυλλα κρουστας για γλυκα, οσο ποιο λεπτα βρειτε
  • 1/2 κιλο χοντροκοπανισμενα καρυδια
  • 1/2 κιλο χοντροκοπανισμενα αμυγδαλα
  • 3 κουταλιες σουπας κανελλα σε σκονη
  • 1 κουταλια σουπας κοφτη γαρυφαλλο σκονη
  • 600 γραμ περιπου φρεσκο βουτυρο λυωμενο

Για το σιροπι 
  • 6 κουπες ζαχαρη
  • 1/2 κιλο γλυκοζη η αν θελετε την ιδια ποσοτητα μελιου
  • 4 κουπες νερο
  • τις φλουδες απο 2 λεμονια και 2 ξυλα κανελλας



Πως το κάνουμε:

  1. Σε μπωλ ανακατευουμε τα υλικα της γεμισης. Βουτυρωνουμε καλα και κατω και στα πλαγια ενα ταψι στο μεγεθος που εχουν τα φυλλα μας. Στρωνουμε στο ταψι 5 φυλλα βουτυρωνοντας το καθενα πολυ καλα αλλα χωρις πολυ βουτυρο. Σκορπιζουμε με κουταλι λιγο απο το μιγμα των καρυδιων και συνεχιζουμε βουτυρωνοντας καθε φυλλο και βαζοντας σε καθε φυλλο γεμιση.
  2. Αφηνουμε 4-5 φυλλα για να τα βαλουμε στο τελειωμα. Με κοφτερο μαχαιρι κοβουμε μπακλαβαδωτα το γλυκο μας η σε αλλο σχημα, αλλα χωρις να φτανει το μαχαιρι μας μεχρι τον πατο του ταψιου.
  3. Περιχυνουμε απο πανω ακομη λιγο βουτυρο και αφου ραντισουμε με παγωμενο νερο, ψηνουμε το γλυκο μας σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 50 λεπτα περιπου. Παιρνει χρυσοξανθο χρωμα. 
  4. Ετοιμαζουμε το σιροπι με τα υλικα μας και το αφηνουμε να βρασει 5 λεπτα. Μολις βγαλουμε απο το φουρνο το μπακλαβα μας τον σιροπιαζουμε με το καυτο σιροπι μας ριχνοντας λιγο λιγο το σιροπι για να παει παντου. Αφηνουμε ακαλυπτο το ταψι μεχρι να απορροφησει το γλυκο μας το σιροπι για να ειναι τραγανο.
ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Προσπαθουμε να βαζουμε τα φυλλα μας και το βουτυρο πολυ απαλα για να μη τα πιεζουμε και να γινει το γλυκο μας αφρατο.

οι συνταγη ειναι απο την σελιδα οι συνταγες της παρεας
http://www.sintagespareas.gr/

Γαλακτομπούρεκο



Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 μπουκάλια γάλα (1 1/2 κιλό γάλα)
  • 160 γραμμ. άνθος αραβοσίτου γιώτης
  • 1 γεμάτο νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη (βιτάμ)
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • φρέσκο βούτυρο για τα φύλλα

ΣΙΡΟΠΙ

  • 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό

Πως το κάνουμε:

  1. Στρώνουμε τα 3/4 των φύλλων στο ταψί βουτυρώνοντας τα ένα ένα εκτός από το τελευταίο φύλλο. Σκεπάζουμε το ταψί με τα φύλλα με μία πετσέτα μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα για να μην ξεραθούν.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών μέχρι να γίνουν ντεκότο.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγη κρέμα μέσα στο ντεκότο και ανακατεύουμε για να ζεσταθεί λίγο και μετά το ρίχνουμε μέσα στην κρέμα μαζί με μία κουταλιά βιτάμ. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί και την σκεπάζουμε με όσα φύλλα περισσεύουν έξω από το ταψί βουτυρώνοντας πάλι ένα ένα. Μετά σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που είχαμε αφήσει στην άκρη.
  4. Κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας τα πάνω φύλλα αφού πρώτα τα έχουμε βουτυρώσει και τέλος τα ραντίζουμε με λίγο νερό για να μην ανασηκωθούν κατά το ψήσιμο.
  5. Ψήνετε στους 180° για πάνω από μία ώρα.
  6. Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο φτιάχνουμε το σιρόπι το οποίο βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (όχι πάνω από πέντε λεπτά). Σιροπιάζουμε όταν είναι και τα δύο ζεστά (γλυκό-σιρόπι)
ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Το κόβουμε μόνο όταν έχει κρυώσει γιατί αλλιώς γίνεται νερό και δεν τρώγεται. Καμιά φορά ίσως να μην χρειαστεί να βάλετε όλο το σιρόπι. Αυτό υπολογίζεται συνήθως με το μάτι.

οι συνταγη ειναι απο την σελιδα οι συνταγες της παρεας

http://www.sintagespareas.gr/


 Μαμούλ


Περιγραφή

Γεμιστές μπουκιές ζύμης με πολλές και διαφορετικές γεύσεις στη γέμιση! Μια συνταγή αραβικής προέλευσης που, όταν μου τα έφεραν δώρο, έτρωγα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό!


Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη:
  • 2 φλυτζάνες σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζάνα βούτυρο (ζωικό) 230 γρ.
  • 1 κ.σ. μαγιά σκόνη
  • 1/2 φλυτζ. αλεύρι απ
  • λίγο αλάτι
  • λίγη ζάχαρη κρυσταλλική
  • άχνη για πασπάλισμα
  • 1 καλούπι για σχέδιο στη ζύμη (προαιρετικά)
Γέμιση 1:
  • 1 1/2 φλυτζ.χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης
  • 1/2 φλυτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. ροδόνερο
Γέμιση 2:
  • Αποξηραμένα και ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, χουρμάδες, καρύδια.

Πως το κάνουμε:

  1. Ανακατεύω σιμιγδάλι, αλεύρι και αλάτι.
  2. Ρίχνω σε κομματάκια το βούτυρο.
  3. Τρίβω καλά με τα δάχτυλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
  4. Αφήνω για 5 ώρες τη ζύμη σκεπασμένη για να τραβήξει το σιμιγδάλι το βούτυρο.
  5. Διαλύω τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο νερό.
  6. Προσθέτω στη μαγιά τη ζάχαρη.
  7. Την αφήνω 15 λεπτά να φουσκώσει.
  8. Μετά την ρίχνω σταδιακά στη ζύμη και ανακατεύω με τα χέρια.
  9. Κάνω μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μανταρινιού.
  10. Ανοίγω στην παλάμη μου το μπαλάκι πατώντας το και βάζω 1/2 κ.γ. από τη γέμιση.
  11. Αν έχω καλούπι το βάζω για να πάρει σχήμα η μια επιφάνεια του.
  12. Τα τοποθετώ σε ταψί και ψήνω για 20 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  13. Αφήνω να κρυώσουν ελαφρά και πασπαλίζω ελαφρά με άχνη.
ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Πιο νόστιμα τρώγονται μόλις κρυώσουν! Μπορώ να βάλω και άλλες γεύσεις στη γέμιση όπως καρύδια και ζάχαρη,αποξηραμένα σύκα κ.λ.π (βέβαια δεν θα είναι η αυθεντική συνταγή) Τη συνταγή μου την "χάρισε" η πεθερά μου.

οι συνταγη ειναι απο την σελιδα οι συνταγες της παρεας
http://www.sintagespareas.gr/